Η Arianna Huffington μιλάει για την "Επανάσταση του ύπνου", το νέο της βιβλίο από τις εκδόσεις Διόπτρα - Nakasbookhouse.gr Skip to main content
11-11-2019

Η Arianna Huffington μιλάει για την "Επανάσταση του ύπνου", το νέο της βιβλίο από τις εκδόσεις Διόπτρα

Λίγα λόγια για την Arianna Huffington

Η Arianna Huffington είναι ιδρύτρια της Huffington Post, ιδρύτρια και CEO της Thrive Global και συγγραφέας δεκαπέντε βιβλίων, με πρόσφατα τα Δες τη Ζωή Αλλιώς και Η Επανάσταση του Ύπνου. Τον Μάιο του 2005 ίδρυσε τη Huffington Post, μια ιστοσελίδα με ειδήσεις, που γρήγορα έγινε μια από τις πιο πολυδιαβασμένες στο Διαδίκτυο. Τον Αύγουστο του 2016 ίδρυσε τη Thrive Global, μια εταιρική και καταναλωτική πλατφόρμα, με στόχο να αλλάξει ο τρόπος που δουλεύουμε και ζούμε εξαλείφοντας τη νοοτροπία ότι η εξαντλητική εργασία είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώνουμε για την επιτυχία.

Οι παππούδες μας χρησιμοποιούσαν πολλές εκφράσεις που μιλούσαν για τα πλεονεκτήματα του ύπνου, οι οποίες ταξίδεψαν από γενιά σε γενιά. «Χάσαμε τον ύπνο μας» τελικά; Αν ο καλός ύπνος δεν είναι μια από τις προτεραιότητές μας σήμερα, τότε τι είναι;

Πολύ σωστά. Δεδομένου ότι ο ύπνος είναι η βάση της σωματικής και πνευματικής μας ευημερίας, αν δεν είναι από τις πρώτες σου προτεραιότητες, δεν θα τα καταφέρεις όσο καλά θα μπορούσες και στις υπόλοιπες.

Ο ύπνος είναι ιερός, όπως και το φαγητό, αλλά πιστεύουμε ότι μπορούμε και χωρίς αυτά ή απλώς παίρνοντας μικρές δόσεις. Έχουμε υπερεκτιμήσει τον εαυτό μας; Οι κρίσεις και οι αντιξοότητες μας αναγκάζουν να ζούμε… αντικανονικά; Ποιες θεωρείτε πως είναι οι βασικές αιτίες έλλειψης ύπνου;

Υπάρχουν πολλές αιτίες. Μία από τις βασικότερες είναι πως οι θεμελιώδεις απόψεις μας για τον ύπνο είναι λανθασμένες. Η επικρατούσα άποψη ότι ο ύπνος είναι χάσιμο χρόνου, τον οποίο θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε για να δουλέψουμε περισσότερο, ανάγεται στη Βιομηχανική Επανάσταση. Αυτή η άποψη οδήγησε στον μύθο ότι το burnout και η έλλειψη ύπνου είναι απλώς το τίμημα της επιτυχίας. Ας προσθέσουμε σε όλα αυτά και την τεχνολογία, που επιτάχυνε τον ρυθμό της ζωής μας, υπερβαίνοντας την ικανότητά μας να αντεπεξέλθουμε.

Και φυσικά, όλα αλληλοσυνδέονται – όταν είμαστε εξαντλημένοι, δυσκολευόμαστε να αντισταθούμε σε κάποιες συμπεριφορές, όπως το να μένουμε ξύπνιοι κοιτάζοντας φωτεινές οθόνες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη έλλειψη ύπνου.

Παρότι ξοδεύουμε μεγάλο μέρος του μισθού μας για προσωπικά μας έξοδα, πόσο νοιαζόμαστε πραγματικά για τον εαυτό μας; Πόσο χρόνο του αφιερώνουμε τελικά για να τον αφουγκραστούμε και να τον αφήσουμε να ξεκουραστεί από τις καθημερινές απαιτήσεις τόσο τις δικές μας όσο και των άλλων;

Ναι, πολλές φορές το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας είναι να «αποσυνδεθούμε» από τον κόσμο και να του επιτρέψουμε να φορτίσει τις μπαταρίες του.

Η έλλειψη ύπνου προκαλεί εκνευρισμό, ταλαιπωρεί το σώμα και μας καθιστά επιρρεπείς σε ασθένειες και ατυχήματα. Είναι μια επώδυνη υπενθύμιση! Πρέπει να χάσεις την υγεία σου για να την ξανακερδίσεις;

Ελπίζω πως όχι. Έγραψα αυτό το βιβλίο εν μέρει για να μάθουν και άλλοι την αξία του ύπνου και πώς να κερδίσουν την ξεκούραση που χρειάζονται, χωρίς να φτάσουν στο σημείο να καταρρεύσουν για να το αντιληφθούν, όπως συνέβη με εμένα, που κατέρρευσα από εξάντληση και έσπασα το ζυγωματικό μου. Σίγουρα δεν χρειάζεται να χάσεις την υγεία σου για να την ξαναβρείς, αλλά κάποια στιγμή θα συμβεί, αν θεωρείς ότι δεν έχεις ανάγκη να ξεκουράζεσαι.

Αν επιστρέφαμε σε πιο παραδοσιακές μορφές ζωής και βάζαμε άλλες προτεραιότητες, πιστεύετε ότι θα ήμαστε σε θέση να βρούμε την εσωτερική ισορροπία και αρμονία που έχουμε χάσει, ώστε να ξανακερδίσουμε τον ύπνο μας; Μπορούν οι άνθρωποι, η δουλειά, τα παιδιά, τα σπίτια, οι φίλοι και οι συγγενείς μας… να επιβιώσουν για μερικές ώρες χωρίς εμάς;

Ναι, πιστεύω πως μπορούμε σίγουρα να ξαναβρούμε αυτή την αρμονία, αλλά αυτό ξεκινάει σίγουρα με τον ύπνο. Ο ύπνος είναι η πύλη για όλες τις άλλες πτυχές της ευημερίας μας, και δεν μπορούμε να συνδεθούμε με τους άλλους, και ειδικά με τον εαυτό μας, αν πάσχουμε από χρόνια έλλειψη ύπνου.

Σκέφτεστε να γράψετε κάποιο καινούριο βιβλίο; Αν ναι, θα μας πείτε ποιο είναι το θέμα του;

Μετά από κάθε βιβλίο που γράφω, ορκίζομαι στους φίλους και στην οικογένειά μου ότι δεν πρόκειται να το ξανακάνω. Για την ώρα, κρατάω την υπόσχεσή μου!

Σχετικά με τα βιβλία σας και τις απορίες που μπορεί να έχουν οι αναγνώστες σας, πού μπορούν να σας βρουν online ή και ζωντανά;

Μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα της Thrive Global’s Greece (https://www.thriveglobal.gr/), την οποία ξεκίνησα πριν από δύο χρόνια, και στο αμερικανικό website (https://thriveglobal.com/), το οποίο δημιούργησα έναν χρόνο πριν. Αμφότερα ασχολούνται με ζητήματα για τα οποία μιλάω στο βιβλία μου Δες τη Ζωή Αλλιώς και Η Επανάσταση του Ύπνου. Δίνουν στους ανθρώπους και στις επιχειρήσεις τα εργαλεία για να βάλουν ένα τέλος στο στρες και στην επιδημία του burnout, αλλά και να ξεκλειδώσουν τις πραγματικές τους ικανότητες.

Επίσης, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να γίνουν συνδρομητές του εβδομαδιαίου newsletter μου στο https://thriveglobal.com/newsletters/ και να μου στείλουν DM στο Instagram στο @ariannahuff (https://www.instagram.com/ariannahuff/) ή μήνυμα στο LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/ariannahuffington/).

Εν κατακλείδι, εκτός από την αγάπη και την αισιοδοξία σας, θα θέλαμε να μοιραστείτε μερικές συμβουλές από καρδιάς για όσους έχουν προβλήματα με τον ύπνο τους.

Μια από τις αγαπημένες μου συμβουλές είναι να εξορίζετε το κινητό σας από το υπνοδωμάτιο το βράδυ. Τα τηλέφωνά μας κουβαλούν όλα όσα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε – τις λίστες με τις υποχρεώσεις μας, τις απαιτήσεις του κόσμου. Έτσι, αφήνοντας το κινητό σας έξω από το υπνοδωμάτιο κάθε βράδυ πριν πέσετε για ύπνο, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να ξυπνήσετε με φορτισμένες τις μπαταρίες.

Ακόμη μία συμβουλή είναι, πριν πέσετε στο κρεβάτι, να φοράτε ρούχα που προορίζονται για τον ύπνο. Πολλοί άνθρωποι κοιμούνται με τα ρούχα που φορούν και στο γυμναστήριο. Σκεφτείτε όμως το διφορούμενο μήνυμα που στέλνουν στο μυαλό τους!

Τέλος, προσπαθήστε να σταματάτε την καφεΐνη γύρω στις 14:00, όπως συμβουλεύουν οι περισσότεροι ειδικοί. Λόγω της παραμονής της στο σώμα μας, η καφεΐνη μετά από εκείνη την ώρα μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο μας.