Ο Γιάννης Θ. Οικονομίδης και το βιβλίο του "Αντάρης, ο οιωνός των αστεριών", από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη - Nakasbookhouse.gr Skip to main content
03-06-2019

Ο Γιάννης Θ. Οικονομίδης και το βιβλίο του "Αντάρης, ο οιωνός των αστεριών", από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

Ο Γιάννης Θ. Οικονομίδης γεννήθηκε το 1946 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και από το 1991 είναι τακτικό μέλος της εταιρίας των Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Διαβάσαμε το νέο μυθιστόρημα του Γιάννη Θ. Οικονομίδη, με τίτλο «Αντάρης, ο οιωνός των αστεριών», από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη και ενθουσιαστήκαμε για ακόμη μια φορά με την προσεγμένη γραφή του, την καλή χρήση της γλώσσας, την ευστροφία της υπόθεσης, η οποία διαδραματίζεται την Εποχή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και μετά. Δεν θα αναφέραμε το βιβλίο ως ιστορικό μυθιστόρημα, ωστόσο περιέχει πολλά στοιχεία που περιγράφουν και αναδεικνύουν με πιστότητα την εποχή και τους ανθρώπους της. Με βασική ηρωίδα μια γυναίκα, την Αγγελική Μπόκου, ο μύθος ξετυλίγεται ανάμεσα σε πάθη, συμφέροντα, πολιτικές και οικονομικές συγκρούσεις, ξεριζωμούς και δύσκολες συνθήκες επιβίωσης, έρωτες και μάταιες προσδοκίες, με μόνη παρηγοριά την καλή μοίρα -όταν αυτή προκύψει- και τα αστέρια που άλλοτε φωτίζουν τον δρόμο και άλλοτε προειδοποιούν για τον κίνδυνο που καραδοκεί.

Ελκυστικός ο τίτλος του νέου σας βιβλίου «Αντάρης, ο οιωνός των αστεριών», από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη. Μας κάνει να ψάξουμε για πληροφορίες, ώστε να νιώσουμε κάπως τον χαρακτήρα του βιβλίου. Ο Αντάρης είναι και αντάρτης; Ποια η σχέση του με την υπόθεση του μυθιστορήματός σας;
Ο Πτολεμαίος ο Α΄ στο αστρονομικό σύγγραμμα  του Αλμαγέστη τον αναφέρει αντίθετο του Άρη ή αντίζηλο του Άρη. Οι Πέρσες τον κατέτασσαν σε έναν από τους τέσσερις βασιλικούς αστέρες. Ωστόσο ο Αντάρης στο μυθιστόρημα δεν συμβολίζει κάτι που πρέπει να ανακαλύψει ο αναγνώστης. Δεν έχει κρυμμένα μυστικά. Τα πράγματα είναι πιο απλά.  Η σχέση του κόκκινου γίγαντα του Σκορπιού με  την ηρωίδα είναι παρόμοια με την ανάγκη που έχει ένας άνθρωπος, όταν οι συνθήκες της ζωής του τον υποχρεώνουν να γίνει προληπτικός και να αποζητήσει στήριγμα σε υπερβατικές σφαίρες. Μήπως κι εμείς οι ίδιοι δεν φορέσαμε κάποτε φυλακτά;   Η Αγγελική τον επέλεξε για Φύλακα Άγγελο. Ένιωσε την ανάγκη κάποιου συμπαντικού προστάτη και της έγινε τρόπος ζωής να στρέφει το βλέμμα της στον νυχτερινό ουρανό κάθε φορά που γύρευε απαντήσεις. Όπως οι οιωνοσκόποι αναζητούσαν τους οιωνούς για να διαβάσουν τα μελλούμενα. Ακόμα και οι μυθιστορηματικοί ήρωες έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν το φετίχ που θεωρούν ότι θα τους ανακουφίσει από τα βάρη της ζωής τους. Τον τίτλο του βιβλίου τον επέβαλε η ίδια η ηρωίδα από τη στιγμή που το βλέμμα της καρφώθηκε στο κόκκινο αστέρι.

Μεσολόγγι και Ελληνική Επανάσταση του 1821. Αμφίβολο παρόν, ακόμα πιο αμφίβολο μέλλον. Πού συναντάμε τους ήρωές σας; Πώς ξετυλίγεται το κουβάρι του μύθου σας σε αυτήν την τόσο σκληρή και δύσκολη εποχή για τον ελλαδικό χώρο;
Πάντα ερέθιζε τη φαντασία μου εκείνη η περίοδος που χιλιάδες Έλληνες αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από την πατρίδα τους για να βρεθούν είτε σαν σκλάβοι είτε σαν πρόσφυγες σε μια άγνωστη γη. Το παρόν τους ήταν γεμάτο θάνατο και το μέλλον τους άδηλο. Έψαχνα να βρω  κάτι να διαβάσω για εκείνη την πρώτη περίοδο. Για κείνη τη μαγιά που δημιούργησε τον σπουδαίο παροικιακό  ελληνισμό της Αιγύπτου. Όποιο μυθιστόρημα έβρισκα σχετικό με την Αλεξάνδρεια είχε σαν βάση της θεματολογίας του τον 20ο αιώνα και όχι όσα προηγήθηκαν στις αρχές του 19ου. Προσπάθησα με τον ΑΝΤΑΡΗ να περιγράψω  τις περιπέτειες και το ξεκίνημά αυτών των πρωτοπόρων.  Διάλεξα λοιπόν σαν αφετηρία της δράσης το Μεσολόγγι και τις τελευταίες ώρες του. Η ιστορία μας  αρχίζει την άνοιξη του 1826.

Άγγλοι, Γάλλοι, Αιγύπτιοι, Οθωμανοί. Πουλιούνται και αγοράζονται οι άνθρωποι σαν ένα τσουβάλι ξύλα. Η ηρωίδα μας, η Αγγελικώ Μπόκου πώς τα κατάφερε ανάμεσα σε αυτές τις… μεγάλες δυνάμεις; 
Η Αγγελική Μπόκου ακολούθησε τη μοίρα των απλών ανθρώπων που γίνονται έρμαια στα συμφέροντα των μεγάλων. Στάθηκε όμως στα πόδια της παρόλο που στο ξεκίνημά της αντιμετώπισε την ατίμωση και γνώρισε την προδοσία στη χειρότερη μορφή της. Είχε την τύχη να γνωρίσει ανθρώπους που την αγάπησαν, που «την έκτισαν απ’ την αρχή»  όπως λέει η ίδια και πορεύτηκε με το κεφάλι ψηλά παρόλο που η μοίρα δεν της χαρίστηκε ούτε μια στιγμή. Μέχρι το τέλος θρηνούσε απώλειες αγαπημένων. 

Χρειάστηκε να ανατρέξετε σε ιστορικά βιβλία και άλλες μελέτες για την εποχή εκείνη, προκειμένου να «ντύσετε» πιο πειστικά τις σκηνές δράσης του βιβλίου σας;
Φυσικά. Ένα μυθιστόρημα εποχής πρέπει να στηρίζεται σε γεγονότα που να είναι τεκμηριωμένα. Βέβαια δεν γράφω ιστορία, ούτε παριστάνω τον ιστορικό γι’ αυτό δεν θεώρησα απαραίτητο να παραθέσω βιβλιογραφία. Οτιδήποτε μελέτησα το έκανα μόνο και μόνο για να στήσω ένα πειστικό σκηνικό και με τις ιστορικές αναφορές που γίνονται σε κάθε αρχή κεφαλαίου να ξέρει ο  αναγνώστης κάθε στιγμή σε ποιο χρονολογικό στίγμα βρίσκεται.  

Υπάρχει κάποιο απόσπασμα του «Αντάρη» στο οποίο θα θέλατε να σταθεί παραπάνω ο αναγνώστης; Και αν ναι, για ποιον λόγο;
Δεν θα προκαταλάβω τη συναισθηματική σύνδεση του αναγνώστη με το κείμενο. Εκείνος που θα μου κάνει την τιμή να διαβάσει το βιβλίο μου θα διαλέξει μόνος του το σημείο που θα τον συγκινήσει περισσότερο ή και ακόμα που θα τον απογοητεύσει.

Ετοιμάζετε κάποιο νέο έργο; Αν ναι, θα θέλατε να μας αποκαλύψετε το θέμα του;
Υπάρχει κάτι έτοιμο που έχει να κάνει με έναν σύγχρονο Σβέικ, τον γνωστό ήρωα του Χάσεκ από το βιβλίο του «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ». Είναι κάτι διαφορετικό απ’ όσα έχω γράψει. Φυσικά δεν εξαρτάται από εμένα αν θα γίνει βιβλίο.
  
Πού θα μπορούσαν να σας συναντήσουν οι αναγνώστες σας, διαδικτυακά αλλά και από κοντά;
Στο Face Book με στοιχεία Ι.Θ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Έργα του Γιάννη Θ. Οικονομίδη
ΘΕΑΤΡΙΚΑ

«ΟΙ ΔΥΟ ΦΑΚΕΣ» ΚΘΒΕ (1979) ̶ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΣΚΕΣ (1994) ̶ ΘΕΑΤΡΟ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (2014-2016)
«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ» ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ (1985) ̶ ΕΤΑΙΡΙΚΟΣ ΘΙΑΣΟΣ «ΠΑΡΑΓΚΑ» (1986) ̶ΕΡΑ (1990) ̶ ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ (2007)
«ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ» ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ (1988) ̶ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ(1995) ̶ ΘΕΑΤΡΟ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (2009)
«ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΣΑ ΜΥΑΛΟ» ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ (1993)
«ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΙΛΤΡΟ Ή Η ΜΑΓΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΠΟΔΕΣ ΕΥΧΕΣ» (ΠΑΙΔΙΚΟ) ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ (1995) ̶ ΘΕΑΤΡΟ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (2012)
«ΤΟ ΤΕΡΑΣ» ΘΕΑΤΡΟ Life & Art (2016)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ
«ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΑ»
 (Αυτοέκδοση) (1983)
«ΖΩΕΣ ΑΠΟΜΑΚΡΑ ΧΤΙΣΜΕΝΕΣ» Διηγήματα (ΕΝΝΟΙΑ) (1998)
«ΟΙ ΝΕΡΑΪΔΕΣ ΤΟΥ ΚΙΣΜΕΤ» Μυθιστόρημα, (ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ) (2004), (Εκδόσεις ΧΑΡΤΙΝΗ ΠΟΛΗ) (2016)
«ΤΟ ΘΟΛΟ ΠΟΤΑΜΙ» Μυθιστόρημα, (Εκδόσεις ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ) (2008)
«Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ» Μυθιστόρημα, (Εκδόσεις ΧΑΡΤΙΝΗ ΠΟΛΗ ) (2016)